Από το Φεβρουάριο 2014, η Βιβλιοθήκη Ανθός του Φουγάρου ξεκίνησε τους κύκλους αφηγήσεων με θέμα «Ιστορίες της πόλης μας».
Στην πρώτη συνάντηση, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014, στις 17.00, ο κ. Αριστείδης Βετούλης αναφέρθηκε σε μία επίτομη ιστορική αναφορά για το Ναύπλιο και για τα Βενετσιάνικα φρούρια και μνημεία της πόλης. Η ομιλία αυτή επαναλήφθηκε δύο φορές αποκλειστικά για σχολεία. Στα σχέδια μας είναι να γίνει κι ένας περιπάτος στη πόλη, αφηγούμενοι τέτοιες ιστορίες.
Δείτε σχετικό υλικό εδώ
Στη δεύτερη συνάντηση, την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014, στις 19.00, συνεργαστήκαμε με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Αργολίδας και φιλοξενήσαμε τον κ. Γεωργόπουλο Δημήτρη, ο οποίος μας μίλησε για την Πρόνοια Ναυπλίου: Περιδιάβαση στο χώρο και στο χρόνο. Ποια είναι η ιστορία της Πρόνοιας από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας; Έμφαση θα δοθεί στον πρώτο οργανωμένο προσφυγικό οικισμό του νεότερου ελληνικού κράτους.
Δείτε σχετικό υλικό εδώ
Στην τρίτη συνάντηση, την Κυριακή 13 Απριλίου 2014, στις 18.00, φιλοξενήσαμε τον κ. Γιώργο Χρ. Ζέρβα, σκηνοθέτη-παραγωγό, ο οποίος με αφετηρία το δημιουργικό ντοκιμαντέρ που γύρισε το 2009 με τίτλο : Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ – αγάπη και πόνος για το πορτοκάλι, μας παρουσίασε αποσπάσματά του και μας μίλησε για βιώματα και συμπεριφορές που εμπνέει αυτό το πεντανόστιμο φρούτο, αναπόσπαστο στοιχείο της φυσιογνωμίας της αργολικής γης που συνέβαλε τα μέγιστα στην πρόοδο του νομού. Μια περιπλάνηση στο μαγευτικό κόσμο του πορτοκαλιού…..
Δείτε σχετικό υλικό εδώ
Στην τέταρτη συνάντησή μας, την Κυριακή 4 Μαΐου 2014, στις 12.30, είχαμε μαζί μας το δικηγόρο, πολιτικό επιστήμονα και ιστορικό Βασίλη Κ. Δωροβίνη, ο οποίος μας μίλησε για το Άργος και το Ναύπλιο, καθώς και τον «ανταγωνισμό» μεταξύ των δύο πόλεων! Πού οφείλεται λοιπόν αυτός ο «ανταγωνισμός»; Ποια ήταν τα σημεία αιχμής παλιότερα; Πώς θα μπορούσαμε πλέον να πλησιάσουμε και να ερμηνεύσουμε αυτό το φαινόμενο;
Δείτε σχετικό υλικό εδώ
Στην πέμπτη μας συνάντηση, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014, ώρα 12.00, φιλοξενήσαμε τον εκπαιδευτικό και Δρ Ιστορίας, Τάσο Χατζηαναστασίου, ο οποίος μας μίλησε με θέμα: «Εφέρθησαν ακόσμως». Παραβατική συμπεριφορά και τιμωρία στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου, 1836-1862. Πόσο άτακτοι ήταν οι μαθητές του Γυμνασίου Ναυπλίου την εποχή του Όθωνα και τι είδους αταξίες έκαναν; Ποια ήταν η αντιμετώπισή των απείθαρχων και με ποιες τιμωρίες προσπαθούσαν οι καθηγητές να τους «σωφρονίσουν»; Τι προέβλεπε η σχετική νομοθεσία και πώς αυτή εφαρμοζόταν στην πράξη;
Δείτε σχετικό υλικό εδώ
Στην έκτη μας συνάντηση, Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014, ώρα 19.00, φιλοξενούμε τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα, Γεώργιο Κόνδη, ο οποίος μας μίλησε με θέμα: «Το έπος του ‘40 και οι διηγήσεις του. Εικόνες μιας απαράμιλλης ιστορικής πορείας.» Μαζί του ήταν ο Γεώργιος Νανόπουλος, στρατιώτης στο μέτωπο, ο δημοσιογράφος Κώστας Σεραφείμ, ο Χριστόφορος Παπαδήμας (δημοσιογράφος) καθώς ακούστηκαν μνήμες πολέμου από την Ευδοκία Καράπαυλου.
Δείτε σχετικό υλικό εδώ
Οι αφηγήσεις διαρκούν μία ώρα, συνοδεύονται πάντα από οπτικοακουστικό υλικό και μαγνητοφωνούνται για το αρχείο της Βιβλιοθήκης.
Οποιοσδήποτε θέλει να συμμετέχει ως ομιλητής, μπορεί να έλθει σε επαφή με τη Μαρία Κωνσταντοπούλου, στο τηλέφωνο 2752047380 / 6941601388 είτε στο mail maria@fougaro-library.gr.