Σεμινάρια Σύγχρονης Τέχνης

Για το 2014, δημιουργήθηκαν κύκλοι Σεμιναρίων Σύγχρονης Τέχνης, με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

 

Ο 1ος Κύκλος διαλέξεων έχει τίτλο: «ΕΝΑ ΛΕΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ. Από το Α έως το Ω!»

Η γνωστή εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου παρουσίασε ένα πρωτότυπο λεξικό για την τέχνη του σήμερα χωρισμένο σε 4 ενότητες. Πρόκειται για το πρώτο μέρος ενός ευρύτερου κύκλου συναντήσεων με σκοπό την επαφή του κοινού με τη σύγχρονη τέχνη.

Στη διάρκεια 4 δίωρων διαλέξεων (Πέμπτη 20, Παρασκευή 21 και Πέμπτη 27, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου) παρουσιάστηκαν αλφαβητικά έννοιες, κινήματα, ορολογίες και καλλιτέχνες της διεθνούς σύγχρονης τέχνης. Οι διαλέξεις απευθύνονται σε όσους θέλουν να πλησιάσουν, να γνωρίσουν και να αξιολογήσουν αυτό που σήμερα ονομάζουμε Σύγχρονη Τέχνη και συνοδεύονται από προβολές εικόνων και βίντεο από το αρχείο της Κατερίνας Ζαχαροπούλου.

 

Ο 2ος Κύκλος διαλέξεων έχει τίτλο: Ένα Λεξικό της Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα

Σε συνέχεια του πρώτου κύκλου, όπου αναφέρθηκαν οι διεθνείς τάσεις, καλλιτέχνες και κινήματα υπό τη μορφή ενός πρωτότυπου λεξικού, ακολουθεί ο δεύτερος με θέμα τους σύγχρονους έλληνες δημιουργούς. Η ενότητα αυτή χωρίστηκε πάλι σε 4 μέρη, (Πέμπτη 13, Παρασκευή 14 και Πέμπτη 20, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου), όπου αλφαβητικά παρουσιάστηκαν τα έργα, οι θεσμοί, οι καλλιτέχνες οι οποίοι σχηματίζουν τη σύγχρονη ελληνική εικαστική σκηνή.

Διάφορα ερωτήματα θα φωτιστούν μέσα από προβολή έργων, αναφορές σε καλλιτέχνες, στιγμές και εκθέσεις που βρίσκονται στο κέντρο της σύγχρονης εικαστικής αναζήτησης. Κάθε διάλεξη διαρκεί 2 ώρες και αντιστοιχεί σε 6 γράμματα της Αλφαβήτου. Το πρωτότυπο αυτό λεξικό είναι μια εισαγωγή, μια πρώτη γνωριμία με ό,τι αξίζει να γνωρίζουμε από την προσπάθεια που καταβάλουν οι έλληνες δημιουργοί για τη διατήρηση του διαλόγου με τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Ο 3ος Κύκλος διαλέξεων έχει τίτλο: Μυθικά ζευγάρια στην τέχνη

Σε αυτόν τον κύκλο (Πέμπτη 3, Παρασκευή 4 και Πέμπτη 10, Παρασκευή 11 Απριλίου) παρουσιάστηκαν μυθικά ζευγάρια της τέχνης, των οποίων το έργο επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την μεταξύ τους σχέση και τον μεγάλο τους έρωτα. Οι νευρώσεις, οι ανταγωνισμοί, αλλά και ο διάλογος, η συνεργασία, η συμβίωση έπαιξαν δραματικό ρόλο και γέννησαν στην κυριολεξία έργα σταθμούς στην ιστορία της τέχνης. Η αφήγηση των σχέσεων και η ταυτόχρονη παρουσίαση των έργων τους θα δώσει την ευκαιρία να φωτισθούν όψεις της δημιουργίας που ανήκουν καθαρά στο βίωμα και την ερωτική ένταση, την σχέση των φύλων και τις παρεκκλίσεις από  συνήθεις  συμπεριφορές. Μερικά από αυτά τα ζευγάρια συζητιούνται ως μοναδικά παραδείγματα καλλιτεχνικής αλληλεγγύης και ερωτικής συνύπαρξης ενώ άλλα μνημονεύονται για την καταστροφική τους σχέση και παραφορά. Ο κύκλος αυτός περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις τέτοιων σχέσεων που αξίζουν την προσοχή μας αφού άφησαν σαν «απογόνους» έργα σταθμούς για την τέχνη.

 

Ο 4ος Κύκλος διαλέξεων έχει τίτλο: Ταξιδεύοντας σε μεγάλα Μουσεία του κόσμου

Ένα υπέροχο ταξίδι σε μεγάλα Μουσεία Τέχνης σε Ευρώπη και Αμερική θα ξεδιπλωθεί μέσα από αυτές τις 4 συναντήσεις. Θα δούμε τη σχέση των Μουσείων αυτών με τη σύγχρονη τέχνη, μοναδικές εκθέσεις που έχουν φιλοξενήσει, καθώς και τις σχέσεις των μόνιμων συλλογών τους με σύγχρονα έργα.

Μέσα από βίντεο, συναντήσεις με καλλιτέχνες, επιμελητές και διευθυντές μουσείων θα «ξεναγηθούμε» στα εξής Μουσεία:

Tate Britain –Tate Modern (Turbine Hall) – Λονδίνο

Louisiana Museum- Κοπεγχάγη

MoMa – ΝέαΥόρκη

Louvre- Παρίσι

EΜΣΤ – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Μουσείο Μπενάκη – Αθήνα

 

Στα πλαίσια του 4ου κύκλου Σεμιναρίων Σύγχρονης Τέχνης στη Βιβλιοθήκη Ανθός με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου, την Κυριακή 1 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε τρία μουσεία της Αθήνας, τα οποία με βάση το εκθεσιακό τους πρόγραμμα εντάσσονται στο αντικείμενο του τελευταίου κύκλου.

Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου στις εκθέσεις «Κάθε τέλος είναι μια αρχή» του Ανδρέα Αγγελιδάκη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, «Ιστορία Μηδέν» του Στέφανου Τσιβόπουλου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και, τέλος, στην έκθεση «A Thousand Doors» από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ και τη Whitechapel Gallery στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη.

 

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου είναι εικαστικός και γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική (1982-1987) στην Αθήνα, ενώ μεταξύ των ετών 1990-1994 παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια στο Παρίσι στο Centre Georges Pompidou σε ζητήματα εκπαίδευσης παιδιών και νέων στη σύγχρονη τέχνη. Ανέπτυξε πλούσια παιδαγωγική δραστηριότητα σε θέματα σύγχρονης τέχνης, συνεργαζόμενη με μουσεία και ιδρύματα ενώ επιμελήθηκε και παρουσίαζε επί σειρά ετών εκπομπές για τα εικαστικά στην ΕΡΤ. Από το 2003 έως το 2013 παρουσίαζε στην ΕΤ1 την εκπομπή Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ, την μοναδική εκπομπή για τη σύγχρονη τέχνη στην ελληνική τηλεόραση. Οργανώνει κύκλους διαλέξεων με θέμα τη Σύγχρονη Τέχνη και τους σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες, ενώ δουλεύει συστηματικά για τη δημιουργία αρχείου της σύγχρονης εικαστικής σκηνής. Υποστηρίζει τον ρόλο του καλλιτέχνη ως φορέα εμπειρίας της εποχής του, ενώ το καλλιτεχνικό της έργο χαρακτηρίζεται από ένα είδος «πορτραιτογραφίας» μέσα από την ίδια την καλλιτεχνική πρακτική.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s